Apothekers podcast met Harm Geers omslag

Apothekers Podcast
met Harm Geers

Mijn naam is Harm Geers (1970) en ik ben openbaar apotheker in Bennekom sinds 1996. Apotheker ben ik met heel veel passie en ik merk dat ik als apotheker een hele andere kijk kan hebben op geneesmiddelen dan een andere zorgverlener. Dagelijks heb ik regelmatig contact met geneesmiddelgebruikers in Bennekom die vragen hebben over medicatie. Ik merk dat er heel veel fabels over geneesmiddelen de ronde doen en ik merk dat mensen geneesmiddelen zien als giftig, noodzakelijk kwaad en er tegenop zien om geneesmiddelen te gebruiken.


Dat laatste kan ik me heel erg goed voorstellen, het is ook geen pretje om geneesmiddelen te moeten slikken en bovendien is het heel erg moeilijk om dit te doen. Dagelijks moet je eraan denken om ze in te nemen. Daarnaast moet je zorgen dat je op tijd een nieuw recept aanvraagt bij de huisarts, moet je naar de apotheek om de medicatie op te halen en dan lees je op internet ook nog eens allerlei kwade en boosaardig verhalen over de medicijnen en welke verschrikkelijke en dramatische bijwerkingen deze allemaal wel niet hebben.


Medicijnen hebben bijwerkingen, daar is helaas niets aan te doen, maar deze bijwerkingen zijn meestal goed te verklaren uit het werkingsmechanisme van het geneesmiddel en zijn ook een teken dat het geneesmiddel zijn werk doet voor u. Geneesmiddelen zijn heel erg veilig en goed onderzocht.


Met mijn Apothekerspodcast wil ik mensen wijzen op de positieve werking van geneesmiddelen. Daarnaast wil ik het erop wijzen dat ze de werking van geneesmiddelen zelf kunnen verbeteren door een positieve sfeer te scheppen rondom het gebruik van geneesmiddelen. Het blijkt dat een positief verwachtingspatroon de werking van het geneesmiddel met meer dan de helft kan doen toenemen. Zelf denk ik dat een positief verwachtingspatroon over het geneesmiddel ertoe kan bijdragen dat mensen hun geneesmiddel ook echt gaan innemen. Ongeveer de helft van alle geneesmiddelgebruikers neemt de geneesmiddelen niet in zoals ze bedoeld zijn. Daardoor halen mensen niet het optimale uit hun medicatie. Mijn doel is dat iedere geneesmiddel gebruiker het optimale uit zijn of haar medicijn haalt. Ik hoop dat mijn podcast u daarbij helpt.

 

Copyright© 2024 - Apothekers Podcast met Harm Geers